Jak nazywa się włoską pizzę?

Prawdziwą włoską pizzę w teorii można rozpoznać po cieście. To typowe dla włoskiego regionalnego dania zawsze będzie niesamowicie cienkie, kruche i przypieczone tuż przy brzegach. Nie powinno się zapadać, dlatego spokojnie można jeść je rękami – użycie sztućców to tak naprawdę profanacja, której nie zaakceptowałby żaden prawdziwy Włoch. Oczywiście ciasto to elementarny składnik pizzy, jednakże dodawane do niej dodatki również odgrywają ważne role. Tworzą niesamowite połączenia smakowe, potrafiąc całkowicie zmienić tradycyjne przepisy na pizzę. Niektóre z nich tak szybko przyjęły się w społeczeństwie, iż błyskawicznie wymyślono dla nich konkretne nazwy. Dzięki nim obecnie każdy może bez trudu zamówić w restauracji swoją ulubioną pizzę, nie musząc przeglądać wcześniej wszystkich propozycji umieszczonych w menu lokalu. To wygodne rozwiązanie!

We Włoszech istnieją dwie najpopularniejsze odmiany pizzy. Pierwszą z nich jest rosa, zawsze wypełniana świeżym i domowym sosem pomidorowym, a drugą bianca, którą oblewa się wyłącznie oliwą z oliwek, bez dodatku żadnych pomidorów. Prawdziwa włoska pizza nieco inaczej wygląda natomiast w samej stolicy tego kraju. Tutaj bowiem przyjęła się jej wersja „romana”, w której elementem charakterystycznym jest niesamowicie cienkie ciasto – bardzo kruche i tak lekkie, że bez trudu można je utrzymać w jednej dłoni, nawet gdy wypełni się je niewielką ilością dodatkowych składników. W samej Polsce spopularyzowała się natomiast pizza napoletana, równie charakterystyczna dla Rzymu oraz jego najbliższych okolic. Stosowane w niej ciasto jest już bardziej puszyste i miękkie. Ma obfite brzegi, przez co zwiększa się jego waga i trudniej utrzymać je w dłoniach. Każda pizzeria w Gdyni (Karwiny), niezależnie od swojego ciasta, może być też wypełniania różnorodnymi dodatkami. Pokryta samym serem, pomidorami i bazylią stanie się plackiem „margherita”, a uzupełniona pikantnym salami i chilli przyjmie miano „diavolo”. Starajmy się próbować różnych wariantów tego dania i oceniać ich smak.